KORONAYA ETKİ EDEN DİĞER OLUMSUZ FAKTÖRLER

YAŞLILARDA  YALNIZLIK

*Kendisini yalnız hissedenlerde serbest radikal isimli zararlı maddelerin daha fazla oluşmasına bağlı gelişen hasar nedeniyle bağışıklık sistemi bozulabildiği gösterilmiştir.

*Bir kişi kendisini yalnız  hissettiğinde , kanında stres hormonu olan norepinefrin hormonu önemli ölçüde daha yüksek  bulunur.

*Bir kişi hayatını tehdit eden bir durumda olduğunda , norepinefrin kan yoluyla dokulara yayılarak virüs gibi patojenlere karşı savunma sağlayan bağışıklık sistemi işlevini durdurur.

ÇÖZÜM:

*Onları yalnız bırakmayalım, fırsat buldukça arayalım ve ziyaret edelim.

SİGARA VE MAMÜLLERİ

*Nikotin , stres hormonu kortizol seviyelerini arttırırken B hücresinden  antikor oluşumunu  ve T hücrelerinin yabancı antijenlere tepkisini azaltır.

*Nikotin , enfeksiyona karşı vücudun verdiği bağışıklık tepkisini bozar.

*Bu sonuçlara baktığımızda koronavirüs  enfeksiyonunun sigara içenlerde ciddi hastalık ve ölüm riskini 14 kat arttırdığını daha iyi anlıyoruz.

*İnsanlığın bundan sonraki mücadelesi bağışıklık sistemi ve enfeksiyon ajanları arasında olacaktır.

ALKOL

*Alkol tüketimi süreklilik kazandıkça asetaldehitin uzaklaştırmasını sağlayan karaciğer enzimlerinin miktarı artar ve kişi daha fazla alkol tüketmeye başlar.

*Asetaldehit maddesi akciğerlerin savunması oluşturan ve zararlı patojenleri hapseden balgamın dışarı atılmasını sağlayan tüycüklerin hareketini bozar.

*Böylece alkol tüketenler bakteri ve virüs saldırılarına daha yatkın hale gelir.

*Alkol , alveol isimi verilen akciğerlerin küçük hava keseceklerinde bağışıklık sisteminin büyük yiyici hücrelerinin  bakterilere, virüslere saldırıp yok etmesini, parçalanmasını de engeller.

AĞIZ HİJYENİ

*Ağız enfeksiyonları tedavi edilmezse bağışıklık sistemimiz tehlikeye girebilir.

*Tekrarlayan veya müzminleşen ağız içi enfeksiyonlar bu bölgede zararlı mikropların yerleşmesini artırır ve kanser dahil enfeksiyonun vücuda yayılması gibi ciddi sorunlara neden olur.

ÇÖZÜM:

*Pandemi sürecinde; SİGARA ve ALKOLDEN uzak durun ve diş fırçalama, diş ipi ve ağız gargarası kullanmayı da unutmayınız.

                                                    Doç. Dr. HALUK SAÇAKLI

                                                     Kaliteli Yaşam Uzmanı

Yorum bırakın

Scroll to Top