SAHUR NASIL OLMALI?

Kesinlikle sahura kalkınmalıdır. Akşam yenilip yatıldığında hem sağlığınızı bozarsınız hem de kan şekeri aşırı düştüğünden aşırı kilo alırsınız.

Kahvaltı sahur yemekleri için en uygunudur. Yalnız tuzlu ve şarküteri ürünlerinden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır.

Yağ ve tuz sindirimi zorlaştırır susamayı çoğaltır. Sahurda özellikle proteinden zengin yumurta, peynir gibi besinler tüketilmeli. Bu tür besinler midenin boşalma süresini uzatarak, acıkmayı geciktirir. Bir porsiyon meyve ile başlanmalı; peynir, ekmek ya da tok tutması açısından patatese zaman zaman yer verilmelidir.

Sahurda söğüş olarak hazırlanan domates, salatalık, bir su bardağı yağsız süt ya da yoğurtta tüketilmelidir. Kahvaltının dışında gününe göre çorba, yanında 1 kase yoğurtla birlikte börekte yenilebilir. 1 ya da 2 porsiyon mandalina hem vitamin hem de su ihtiyacınızı karşılar. Kışın limonlu çay da önerilir. Sahurda tatlı yenilirse susamayı erkene alır.

SU TÜKETİMİ NASIL OLMALI?

Su ve diğer içecekler özellikle iftardan sonra önerilir. Sahurda çok su alımı boşaltımı hızlandırdığı gibi, sahur sonrası şişkinlik ve uykunun kaçmasına neden olur. Kilo başına en az 30 mililitre suyun tüketilmesi gerekir.

Özetleyecek olursak azar azar, sık sık yemek hem sindirim sistemini rahatlatır, hem de ensülin konsantrasyonunu düşürür.                               

Bu da sizin sağlığınızı bozmadan kutsal ay’ı tüm güzellikleriyle yaşamanızı sağlar.

EGZERSİZ NE ZAMAN YAPILMALI:

Egzersiz yaparak iştahınızı frenlemeyi başarabilirsiniz. Yemek sonrası mide – bağırsak çalışmasını düzene sokar. Kabızlık sorunu ortadan kaldırır .Alınan fazla kalorilerin, yağlanmaya karşılık egzersizler sizin koruyucu meleklerinizdir.

İftardan 1 saat sonra yada sahurdan sonra şafak attığında egzersiz yapabilirsiniz. Asla gün içerisinde yapmayınız, şiddeti yüksek egzersizlerden de kaçınınız.

Doç. Dr. Haluk Saçaklı Kaliteli Yaşam Uzmanı

Leave a comment